03

Caffe Pizzeria Vespucci

Tel: 011/2287-112
E-mail: office @ vespucci.rs
Radno vreme: Ponedeljak – Nedelja – 9:00 – 23:00
Adresa: Vespučijeva 36, 11070 Novi Beograd, Bežanijska kosa, Srbija

Kako do nas – mapa

Restoran Vespucci otvoren je pre godinu dana u samom srcu Bežanijske kose. Trudimo se da dočaramo duh Italije toga vremena, da opravdamo ime Ameriga Vespučija, italijana koji je otkrio Ameriku i promenio svet.

Zagolicaćemo sva vaša čula. U prijatnom ambijentu Vespucci restorana na Bežanijskoj kosi, probajte italijanska jela kakva niste okusili u Beogradu. Dobrodošli!

O Amerigu Vespućiju

Amerigo Vespuči (ital. Amerigo Vespucci; Firenca, 9. mart 1454 — Sevilja, 22. februar 1512), italijanski morepolovac. Rođen je u Firenci, Italiji. Poslat je 1491. godine u Sevilju, gde je pomogao da se opreme brodovi za ekspedicije Kristifora Kolumba. Učestvovao je u dva putovanja u „Novi svet“, bio je i vođa Španske pomorske ekspedicije (1499 — 1500) koja je verovatno otkrila ušće Amazona. Predvodio je i portugalsku ekspediciju (1501 — 1502) koja je otkrila Rio de Žaneiro i Rio de la Plata. U prikazima svojih otkrića prvi put se upotrebljava izraz Amerika i Novi svet.
Ploveći pod španskom zastavom, stigao do obale Brazila i Hondurasa. Za razliku od Kolumba, bio je uveren da je otkrio „Novi svet“ koji se nalazi između Evrope i Azije. Zahvaljujući kartografima koji su zanemarili Kolumba, novi kontinent dobio je po njemu ime — Amerika. (Izvor: Wikipedia)